De miljømæssige krav til anlæggelsen
De miljømæssige krav til anlæggelsen og konstruktionen af Øresundsforbindelsen var høje, og der bliver derfor også lyttet opmærksomt, når vores gode kollega, Claus Dynesen, som dengang var miljøansvarlig på Øresundsprojektet, fortæller om, hvordan miljøhensynet kom til udtryk i udformningen af Peberholm.
Øen, som er anlagt af overskydende havbundsmaterialer fra udgravningen til den knap 4 km lange sænketunnel, blev skabt med naturen og vandgennemstrømningen for øje og har lige fra start ligget stort set uberørt hen.
Naturen på og omkring øen skulle etablere sig i eget tempo, og her 21 år efter forbindelsen åbnede, er der skabt et velfungerende naturområde, som vrimler med liv. Både danske og svenske forskningsinstitutioner og organisationer har fulgt dyre- og plantelivet på Peberholm tæt siden anlæggelsen og observeret mange hundrede arter, flere af dem sjældne, som alle er kommet til af sig selv.

Anlæggelsen af kunstige rev på havbunden oven på tunneldelen af Øresundsforbindelsen har medført, at der i dag er et væld af blåmuslinger, rurer og sukker- og savtang her. På samme vis kan man også vælge at anlægge kunstige rev oven på en Østlig Ringvej i København og på den måde hjælpe biodiversitet på vej. Det er i hvert fald noget af det, vi kommer til at undersøge nærmere.
Miljøerfaringerne fra Øresundsforbindelsen er i det hele taget mange og gode, og dem inddrager vi i stort omfang i vores arbejde, når vi senere på året går i gang med den detaljerede miljøkonsekvensvurdering af en Østlig Ringvej.
Vi tager rigtig mange gode havmiljøerfaringer fra både Øresundsbron og Femern A/S med os på Østlig Ringvej-projektet.